Helyi horgászrend

a zalalövői Borostyán tóra

Érvényes 2019 január 01-től.

 

A Borostyán-tóra területi (napi, éves vagy féléves) jegyet váltó horgász elfogadja a tóra

vonatkozó horgászrendet, beleértve a Borostyán Horgász Egyesület(továbbiakban:

Borostyán HE.) által igazolvánnyal ellátott halőrök jogosultságára vonatkozó szabályokat is. A horgászati szabályokat és azok betartását, a fegyelmi vétségek esetén esetlegesen kiszabott büntetési tételeket a területi jegy tulajdonosa annak megvásárlásával egyidejűleg magára nézve kötelezőnek tartja. A horgászati tevékenységet minden horgász saját felelősségére folytatja, a bekövetkezett balesetekért, károkért a Borostyán HE semmilyen felelősséget nem vállal, ennek tényét a horgász a megváltott területi jegy tőpéldányán aláírásával elismeri.

 

1.A horgászat időtartama:

A nyári időszámítás alatt 04.00 órától 23.00 óráig, a téli időszámítás alatt 06.00-20.00-ig engedélyezett a horgászat. Április első hétvégéjétől szeptember utolsó hétvégéjéig szerda, péntek és szombat éjszaka csak ragadozó halakra engedélyezett az éjszakai horgászat. Nyári időszámítás alatt az éjszakai horgászat előre megváltott éves éjszakai kiegészítő jeggyel lehetséges bármilyen halfajra. Az éjszakai horgászat esetén a halőrháznál található  beírókönyv használata kötelező érvényű minden horgászra!

2.A horgászatot megkezdeni csak a tóra érvényes okmányok birtokában lehet!                       Éves és napi területi engedélyt csak a Borostyán HE adhat ki a tóra!

3.Méretkorlátozások az „Állami horgászjegy” szerint azzal a kivétellel, hogy pontyból a legkisebb kifogható méret 33cm, compóból 30cm.

A 4 kg-nál nagyobb pontyot megtartani tilos, azt kíméletesen vissza kell helyezni a tóba.

4.Fajlagos tilalmak az „Állami horgászjegy” szerint az alábbi kiegészítéssel:

Az őszi haltelepítést követően a következő év március 01 napjáig a békés halak horgászata tilos, csak ragadozó halakra lehet horgászni.

Pontyra a tavon nincs faj szerinti tilalom!

– Gyermek horgászok méretkorlátozás alá eső halat nem tarthatnak meg, korlátozás alá nem eső fajokból naponta 5 kg a megtartható mennyiség. 

 

-A kifogott harcsa mennyisége a darab és kilogramm korlátozásba nem számít bele, de amennyiséget a fogási naplóban rögzíteni kell!

– Felnőtt napi területi engedéllyel 2 db méretkorlátozás alá tartozó és 5 kg egyéb halat lehet elvinni.

.Ifjúsági napi területi engedéllyel 1 db méretkorlátozás alá tartozó és 5 kg egyéb halat lehet elvinni.

– Gyermek napi területi engedéllyel napi 5 kg egyéb hal tartható meg.

– Törpeharcsa korlátozás nélkül fogható, a kifogott törpeharcsát a tóba visszahelyezni tilos!

– Lehetőség van sportjegy váltására is. A sportjeggyel reggel 6 órától este 20 óráig lehet horgászni. A sportjeggyel horgászó halat nem vihet el, szákba nem gyűjtheti még mérlegelés és fényképezés céljából sem!

6.A megtartani kívánt halakat ajánlott sűrű szövésű, nagy méterű tartószákban vagy pontyzsákban elhelyezni. Ajánlott még a keretes haltartó háló. Drótból készült szák használata tilos! A halakat szállítás előtt kíméletesen el kell pusztítani!

 

 1. Felnőtt horgászok 2 db bottal, botonként 2-2 (maximum 3 ágú) horoggal horgászhatnak. Ifjúsági és kedvezményezett horgászok 1 bottal maximum 2 (maximum 3 ágú) horoggal horgászhatnak. Gyermek horgász 1 db úszós készséggel horgászhat. A botok mellett csalihal fogása céljából 1×1 méteres emelőháló használata engedélyezett.

Azon időszakban, amikor a tavon a békés halak horgászata nem engedélyezett, a csalihal fogása ragadozó halas horgászathoz maximum 3 méteres gyűrűzetlen bottal (spiccbot) és 1×1 méteres csalihal fogó hálóval engedélyezett.

Használatban levő 2 db bot mellett a spiccbot harmadik botnak számít!!

 1. A szoktató etetés a tavon a partról ésszerű mennyiségben a vízminőség megóvásának figyelembe vételével engedélyezett. Tilos a szoktató etetés csónakból és beúszva. 

A harcsázó végszerelék csónakkal történő bejuttatása tilos!

Etetőhajó használata engedélyezett előre megváltott névre szóló éves kiegészítő jeggyel!

 1. A völgyzáró gátról és a zsilipről horgászni tilos!
 2. A tavon csónakból horgászni tilos!
 3. Szemetes horgászhelyen horgászni tilos, a horgászat közben keletkezett hulladékot a kihelyezett szemetes zsákokban kell elhelyezni! Biztonságos jégvastagság esetén a lékhorgászat saját felelősségre kizárólag ragadozó halakra engedélyezett.
 4. A stégekről bárki horgászhat, azonban a tulajdonos vagy haszonbérlő érkezésekor a stéget el kell hagyni!

13.Autóval a strand kerítésekkel határolt területére június 01-től augusztus 31-ig behajtani tilos!

A vízpartot autóval megközelíteni maximum 20 méter távolságig lehet! Kivételt képeznek a mozgásukban korlátozott horgásztársak és az őket szállító gépjárművek! Ebben az esetben lehetőleg a kipakolás után a gépjárművel a vízparttól el kell távolodni!

 1. Június 01-től augusztus 31-ig a strandon a „Kijelölt fürdőhely” táblákkal határolt területen horgászni tilos!

15.A fogási naplóba a kifogott méret és darabszám korlátozással védett hal tömegét 0,5 kg-ra kerekítve, és a fogás időpontját (hó, nap, óra, perc) a horgászkészség újbóli bevetése előtt tintával be kell jegyezni.

16.A tavon a bojlis horgászmódszer engedélyezett. A bojlis horgászat kötelező kelléke a pontymatrac, sebfertőtlenítő spray és a nagyméretű ún. bojlis merítő! A bojlival fogott halat mérlegelés és fényképezés után haladéktalanul vissza kell helyezni a vízbe, szákba tenni még rövid időre sem szabad! Kivételt képeznek a Horgász egyesület által rendezett versenyek.

 1. A bevetett horgászkészségeket a parton őrizetlenül hagyni, illetve felügyeletüket másra bízni TILOS! Őrzött, felügyelt készségnek minősül, ha a horgász a vízparton a bevetett

készségeinek 15 méteres körzetében tartózkodik és az elektronikus kapásjelző által közvetített

jelzésre haladéktalanul reagálva megkezdheti a hal fárasztását.

 

 1. TILOS a kifogott, megtartott méretkorlátozással védett halat kicserélni, a megfogott halat élve a vízpartról, az országos horgászrendben leírtaktól eltérő módon elvinni!

TILOS a halajándékozás és a kifogott hal vízparton való megtisztítása, e cselekmények szabálysértésnek minősülnek! A horgászzsákmány eladása, gazdasági jellegű cseréje SZIGORÚAN TILOS!

 1. A horgászhely megvilágítása napnyugtától – napkeltéig kötelező, mely vonatkozik a pergető horgászra is.
 2. A HALŐRZÉS TÁMOGATÁSÁRA VONATKOZÓ SZABÁLYOK:

A tavon a horgászok ellenőrzését végezhetik:( továbbiakban-halőr )

                – állami halőrök

                – hivatásos halőr

                – társadalmi halőr

                – Borostyán HE által igazolvánnyal ellátott halőr,

 

 1. a) A horgász, a halfogásra jogosító okmányait (Magyar Horgászkártya, területi jegy, állami horgászjegyét és fogási napló), valamint arcképes személyazonosító okmányát köteles magánál tartani és a halőri intézkedés során átadni a halőrnek.
 2. b) A horgász köteles a halőr felszólításra zsákmányát, horgászfelszerelését bemutatni, a halőr kérésére csomagját kinyitni és ellenőrizhetővé tenni.
 3. c) A horgász halőr felszólítására köteles biztosítani azt is, hogy gépjárművébe, annak csomagterébe a halőr ellenőrzés céljából benézhessen, továbbá köteles gépjárművében a csomagokat is ellenőrizhetővé tenni.
 4. d) Ha a halőr úgy ítéli meg, hogy a horgász nem működik együtt, a területi jegyet és állami jegyet további intézkedés idejéig magánál tartja, illetve átadja az Borostyán HE-nek.
 5. e) A halőr egy adott személyt első alkalommal történő vétsége vagy kisebb szabálysértése esetén jogosult figyelmeztetni, de a figyelmeztetés tényét rögzíti a területi jegyre és a

fogási naplóba! A horgász súlyos szabálytalansága vagy második szabálysértése, vétsége esetén mérlegelés nélkül magánál kell tartania a területi jegyét, állami jegyét és a megfelelő eljárást elindítani a horgásszal szemben!

 1. f) A területi jegy megváltásával tulajdonosa tudomásul veszi, hogy róla szabályszegés gyanúja esetén a halőrzési és halvédelmi feladatok ellátása közben a halőr által fénykép, mozgókép és hangfelvétel készülhet.

 

 1. HORGÁSZETIKA:

Horgászhoz különösen méltatlan viselkedésnek minősül az agresszív viselkedés, a horgászhelyre előbb érkezett horgász zaklatása, a halőrök munkájának akadályozása, az együttműködés megtagadása, a szemetes helyen való horgászat, és a hangoskodás a vízparton!

A horgász óvja és védi a vízparti környezetet, segíti a fiatal és kezdő sporttársakat, és szándékosan nem akadályozza vagy zavarja horgásztársait.

Kapitális és rekordméretű hal kifogása esetén kérjük, hogy értesítse a halőrt, aki lehetősége szerint gyorsan és az országos listára való felkerülés követelményeinek megfelelően hitelesíti a fogást.

 

A szabályok megsértése a napi területi engedély bevonásával és az eljárás megindításával jár!

 

 1. ELÉRHETŐSÉGEK:

Halőr: Tuboly Sándor; Telefon: +36-30/ 390 72 94

Elnök: Ollár László, Telefon: +36-30/986-21-65

 

Horgászsikerekben gazdag és eredményes évet kíván 2019-ben is a Borostyán Horgász Egyesület nevében: Ollár László elnök